U bent hier
Loket helpt gemeenten om groen efficiënter te onderhouden
De voorbije drie jaar werkten Regionaal Landschap Hageland, samen met IGO en Boerennatuur Vlaanderen, aan een duurzaam en kwaliteitsvol beheer van het landschap in Bekkevoort, Lubbeek en Tremelo. Via het project ‘Loket Onderhoud Buitengebied Noord-Hageland’ moet dit beheer op een (kosten)efficiëntere gebeuren.
De afgelopen drie jaren werkten IGO, Boerennatuur Vlaanderen en de gemeenten Bekkevoort, Lubbeek en Tremelo samen om het beheer van de open ruimte om te vormen naar een kwaliteitsvol en duurzaam beheerd landschap. Aan het project hangt een kostenplaatje van 240.000 euro. “Dat lijkt veel geld”, aldus gedeputeerde Gunther Coppens (N-VA).
“Maar door de plannen die nu zijn opgemaakt, kan men reactief werken vermijden en kunnen de deelnemende gemeenten tijd, middelen en kennis efficiënter inzetten.”
“Naast bermbeheer en het beheer van houtig erfgoed, zoals houtkanten en hagen, in Tremelo, werd in Bekkevoort het beheer van de holle wegen en in Lubbeek het beheer van de recreatieve routes onder de loep genomen”, licht projectcoördinator Tinne Cockx toe.
In Assent was er bij de opmaak van de nieuwe beheerplannen niet alleen aandacht voor de hoge natuurwaarden, maar ook voor het gebruik van de weg door landbouwers en recreanten.
In Lubbeek inventariseerden de projectmedewerkers trage wegen, wandelwegen en speelveldjes. Niet alleen de planten en dieren werden in kaart gebracht, maar ook het huidig beheer en hoe dit de volgende jaren te optimaliseren.
Voor de omgeving van het centrum van Linden is een beheersvisie opgemaakt waarbij rekening werd gehouden met de verschillende functies van deze omgeving.
In Tremelo lag de focus op het behoud van houtig erfgoed. Hierbij werden belangrijke bomen geïnventariseerd, zoals de knoteiken aan de Vinneweg, en werd voor deze bomen een beheerplan opgesteld, waarin werd bepaald hoe deze bomen best worden behandeld om ze zo lang mogelijk te kunnen behouden. “Eigenaars van bomen die op de inventarislijst staan krijgen in de herfst ook een brief met beheersadvies”, aldus Cockx.
Het project werd ondersteund met middelen van het Europees Landbouwfonds voor plattelandsontwikkeling, de provincie Vlaams-Brabant, Vlaanderen en de gemeenten Bekkevoort, Lubbeek en Tremelo.