Waarom dansen de stenen op het Damiaanplein?

Op 17 maart 2011

N-VA Tremelo-Baal bestudeerde kritisch het bestek en geeft een antwoord op wat u altijd al wilde weten.

Reeds enkele maanden zijn er problemen met losliggende stenen op het Damiaanplein. Verwoede en herhaalde pogingen door in eerste instantie de aannemer en nadien gemeentearbeiders om de stenen vast te leggen, hebben geen effect.

De vraag die N-VA Tremelo-Baal zich hierbij stelt is tweeledig: Waarom komen de stenen los en wie is hiervoor uiteindelijk verantwoordelijk en zal dus opdraaien voor de kosten.

Waarom komen de stenen los?

Om een technische uitleg begrijpbaar te maken: het komt erop neer dat 2 mogelijke manieren  om de stenen te leggen door elkaar gemengd zijn. Volgens de fabrikant kan je de tegels leggen met open voegen op een doorlatende ondergrond of met gesloten voegen op een ondoorlatende ondergrond.

Bij het Damiaanplein werden de stenen gelegd op een ondoorlatende ondergrond met open voegen. Er is geen ingenieur voor nodig om te beseffen dat regen of smeltwater door de voegen onder de stenen terecht komt. Door de ondoorlaatbare ondergrond kan het water niet wegsijpelen, wanneer het dan vriest komen de tegels omhoog. Logisch, want ijs heeft een groter volume dan water. Het verkeer zorgt voor de rest.

Wat kun je eraan doen?

N-VA Tremelo-Baal legde dit probleem voor aan een aantal specialisten die ons het volgende vertelden. De ene oplossing is al wat drastischer dan de andere. Ofwel kunnen alle tegels eruit gehaald worden en opnieuw gelegd met voldoende helling zodat het water er kan aflopen. Uiteraard moeten dan de voegen compleet dicht gemaakt worden.

Een tweede mogelijkheid is om alles eruit te halen, inclusief de fundering en het geheel opnieuw met een open drainerende structuur aan te leggen.

Wie gaat dit betalen?

Zonder op de zaken vooruit te lopen, lijkt het dat ieder van de betrokken partijen wat boter op het hoofd heeft. Ook het gemeentebestuur zou mogelijks mee moeten betalen indien één van de betrokken partijen kan aantonen dat de gemeente Tremelo mee verantwoordelijk is.

In ieder geval engageert N-VA Tremelo-Baal zich om dit dossier blijvend op te volgen, zodat het belastingsgeld van de Tremelonaar niet nodeloos gebruikt wordt.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is