Tremelo krijgt eindelijk nieuwe sporthal

Op 17 december 2017, over deze onderwerpen: Kalvenne

Tremelo voorziet 1,5 miljoen euro voor de bouw van een nieuwe sporthal. Daarmee lijkt er schot te komen in een voornemen dat al vele tientallen jaren bestaat. De sporthal met buitenterreinen moet in het groengebied De Kalvenne komen, zal in totaal zo’n 3,8 miljoen euro kosten en wordt samen met een privépartner gerealiseerd.

Lang was onduidelijk of het financieel wel haalbaar zou zijn, maar de gemeente Tremelo gaat nu dan toch voor de bouw van een sporthal. Het gaat daarvoor in zee met een nog te kiezen private investeerder. “We hebben inderdaad de sterke intentie eindelijk een sporthal te bouwen”, zegt schepen van Sport Marc Verlinden (Open Vld). “De Tremelose sportverenigingen zijn al heel lang vragende partij voor extra infrastructuur.

We voorzien een hal ter grootte van drie volleybalterreinen, met daarnaast nog een kleinere zaal voor onder meer gevechtssporten en dans. In een later stadium, wanneer budgettair mogelijk, moeten er ook nog enkele buitensportterreinen komen.”

Verlinden benadrukt dat het wel degelijk een sportcomplex wordt, en geen polyvalente zaal. De combinatie van sportactiviteiten en culturele voorstellingen of fuiven - veelal allemaal gehouden tijdens het weekeinde - is praktisch bijna onmogelijk.” De precieze locatie waar het complex zal komen, is nog niet bepaald. Al zal dat meer dan waarschijnlijk in het groengebied De Kalvenne zijn, aan het huidige trainingsveld van KV Tremelo, grenzend aan Parking Vinneweg.
 

Meer transparantie

De sporthal is het paradepaardje van meerderheidspartij Open Vld. Maar ook voor coalitiepartner CD&V mag de hal er komen: “Op uitdrukkelijke voorwaarde dat de realisatie binnen het budget van 3,8 miljoen euro kan, inclusief de grond waarop zal worden gebouwd”, stelt CD&V-schepen Bert de Wit. “We vragen aan onze coalitiepartner wel meer transparantie en betrokkenheid voor dit toch wel grote dossier.”

 

Drie projectvoorstellen

Kandidaat-investeerders konden tot vorige week een projectvoorstel indienen. Drie deden dat ook. Een gespecialiseerd advocatenkantoor gaat nu na of hun dossiers aan de gestelde voorwaarden voldoen, waarna een partner kan worden gekozen. Volgende week donderdag buigt de Tremelose gemeenteraad zich eerst nog over de goedkeuring van een voorlopig budget van 1,5 miljoen euro. “Dat bedrag dient later met een begrotingswijziging nog opgetrokken te worden tot de nodige 3,8 miljoen euro”, weet burgemeester Paul Dams (Open Vld).

Oppositiepartij N-VA stelt zich wel vragen bij de gevolgde werkwijze. “Het Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan stelt dat de hal in de Kalvenne moet komen. De recreatiegrond die daar is voorzien, is echter deels opgekocht door een ontwikkelaar. Gezien je als kandidaat-partner ook de grond moet aanbieden, heeft die een serieuze streep voor, er zal er maar weinig echte concurrentie zijn”, meent oppositieraadslid Nick De Rijck. Die hekelt ook het feit dat er in het meerjarenplan slechts anderhalf van de vier miljoen euro wordt voorzien. “De huidige meerderheid schuift het budgettaire probleem nu gewoon door tot na de verkiezingen van 2018, en naar de volgende beleidsploeg dus. We vrezen trouwens dat de kostprijs nog behoorlijk zal oplopen. Bij de gekozen formule van ‘Design and Build’ betaalt men wat wordt uitgespaard bij de bouw, achteraf meestal dubbel en dik aan meerwerken en onderhoud”, aldus nog het oppositieraadslid. Als alles goed gaat, moet de bouw volgend jaar beginnen en kan de sporthal in 2019 mogelijk in gebruik worden genomen.

 

https://www.hln.be/regio/tremelo/tremelo-krijgt-eindelijk-nieuwe-sportha...

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is