Groener, dorpser en landelijker: nieuw visieplan voor Tremelo zet krijtlijnen uit voor komende vijftig jaar

Op 10 april 2024, over deze onderwerpen: Beleid & financiën, Openbare werken

 

In een 200 pagina’s tellend document geeft het gemeentebestuur van Tremelo zijn visie over hoe ze de gemeente de komende 50 jaar ruimtelijk willen organiseren. Nog tot eind juni kunnen inwoners er bezwaar tegen aantekenen. Om hen te helpen het document te doorploegen, lanceert de gemeente binnenkort een filmpje waarin alles duidelijk zou moeten worden.

Conny Justé
Vandaag om 16:50

Het huidige gemeentelijk ruimtelijk structuurplan dateert van 2012. Maar een echte visie over de toekomst van de gemeente op de lange termijn ontbrak steeds, zo luidt het bij de gemeente. Omdat er intussen ook nieuwe inzichten op het vlak van ruimtelijke ordening, huisvesting en mobiliteit zijn, besliste het gemeentebestuur enkele jaren geleden te starten met de opmaak van een visieplan, Beleidsplan Ruimte, dat de toekomst van de gemeente Tremelo op ruimtelijk vlak voor de komende vijftig jaar moet vastleggen.

Na een driejarig traject, waarin de participatie van adviesraden, burgers, ambtenaren en politieke organen werd gevraagd, legt de gemeente het voorontwerp van deze nieuwe visie voor aan het grote publiek. Zo kunnen er nog tot eind juni bezwaren tegen worden ingediend of opmerkingen bij worden gemaakt. Al zal het niet voor iedereen even gemakkelijk zijn om wegwijs te raken in het 200 pagina’s tellende document.

“Eigenlijk komt het erop neer dat we ervoor willen zorgen dat Tremelo weer groener, dorpser en landelijker wordt”, verduidelijkt schepen van Ruimtelijke Ordening Nick De Rijck (N-VA). “Bij de toekenning van omgevingsvergunningen, de vroegere bouwvergunningen, zal onze bouwdienst er onder meer op toezien dat er voldoende groen wordt voorzien en de projecten kwaliteit zijn.”

De schepen verwijst hierbij naar de vele aanvragen van projectontwikkelaars voor de bouw van appartementsblokken in de centra. “Verschillende realisaties zouden nu wellicht niet meer zo goedgekeurd worden”, stelt hij. “Appartementen zijn nodig, zeker als je kijkt naar de steeds kleiner wordende gezinnen. Maar nu eisen we meer pleintjes, meer groen, meer ontharding.”

“Verschillende realisaties zouden nu wellicht niet meer zo goedgekeurd worden”

Nick De Rijck

Schepen van Ruimtelijke Ordening

Ook bij de ontwikkeling van de Kalvenne zal het nieuwe visiedocument worden toegepast, al lijkt dit in eerste instantie een contradictio in terminis. In de Kalvenne komen immers 250 wooneenheden, terwijl het nu nog groen is. “De beslissing om de Kalvenne te bebouwen werd nu eenmaal in het verleden genomen”, bekent hij. “Daar komen we niet op terug, al had ik dat misschien liever anders gezien. Maar we zullen er wel op toezien dat dit op een kwalitatieve manier gebeurt, met kwalitatieve buitenruimtes.”

Ook op bouwrechten zal er volgens de schepen niet worden teruggekomen. “Bouwgronden blijven bouwgronden, natuur blijft natuur”, stelt hij. “Mensen zullen kunnen blijven bouwen, zoals dat nu ook het geval is.” Ook het gemeentelijk erfgoed moet in de toekomst een plaats behouden. “We willen gebouwen als het oude gemeentehuis of de rijkswachtkazerne weer opwaarderen en een nieuwe bestemming geven”, vertelt hij. “Architecten zullen binnenkort in opdracht een voorstel uitwerken.”

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is