Na resem inbraken gaan burgers zelf hun buurt in de gaten houden

Op 9 maart 2020, over deze onderwerpen: Beleid & financiën

Op initiatief van enkele omwonenden van de Grote Bollostraat werd in Tremelo het eerste BuurtPreventieNetwerk (BPN) opgericht. Het strekt zich uit over 500 huishoudens en kan rekenen op 19 deelnemers die relevante informatie zullen delen met de politie en elkaar.

Een aantal inbraken in hun buurt zette omwonenden van de Bollostraat ertoe aan om het eerste BPN in Tremelo op te richten. “Nadat er kort na elkaar twee keer werd ingebroken in de Nieuwstraat, vond ik dat het tijd werd om zelf actie te ondernemen”, vertelt coördinator Peter Basstanie. “Via de BPN houden enkele burgers zelf hun buurt in het oog. In een Whatsapp-groepje delen ze relevante informatie voor de veiligheid van hun buurt.”

“Elke verdachte waarneming moet in de eerste plaats aan de politie worden gemeld”, verduidelijkt burgemeester Bert De Wit (CD&V). “Pas daarna kan het worden gemeld in de groepsapp en kan men gepast reageren, zonder de eigen veiligheid in het gedrang te brengen.”

Geen BIN

De burgemeester benadrukt dat het hier niet om een BuurtInformatieNetwerk (BIN) gaat, waar de samenwerking tussen burgers, lokale politie en overheid heel erg gestructureerd verloopt. “Er zijn hier veel minder voorwaarden en regels aan verbonden, waardoor het gemakkelijker kan worden opgericht”, volgens De Wit, die hoopt dat er in de toekomst nog bijkomende zullen volgen.

De initiatiefnemers hopen dat de aanwezigheid van een dergelijk netwerk vooral preventief zal werken omdat de bijhorende BPN-bordjes inbrekers kunnen afschrikken. “Daarnaast zorgt het zeker ook voor sociale cohesie”, voegt schepen Nick De Rijck (N-VA) er nog aan toe. “Het zal alleszins tot meer gesprekken tussen buren leiden.”

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is